Gajenje krastavaca

Krastavci traze toplo zemljiste  sa dobrim vodno-vazdusnim rezimom. Na vlaznom i hladnom tlu dolazi do slabijeg razvoja biljaka, usporenog cvetanja, odumiranje korenovog sistema i pojave bolesti. Ovo toploljubivo povrce najbolje uspeva na plodnom zemljistu, bogatom humusom, ciji je pH vrednost od 5,5 do 5,8.krastavac

Setva
Kada temperature zemljista dostigne najmanje 10 stepeni moze se sejati. To je obicno krajem aprila ili pocetkom maja. Dovoljno je 2-4 kilograma semena po hektaru. Seje se pneumatskom sejalicom. Razmak izmedju redova je 70-80, a u redu 7-10 cm.

Djubrenje i prihranjivanje
Krastavci su veoma zahvalni za djubrenje organskim i mineralnim djubrivima. Organsko se upotrebljava u jesem ili ranije u prolece. Isto vazi i za mineralno djubrivo, a njihove kolicine zavise od plodnosti zemljista. U praksi je uobicajeno unosenje 60-80 kilograma cistog azota, 50-100 fosfora i 150 kilograma cistog kalijuma po hektaru. U tu svrhu moze da posluzi djubrivo NPK u kojem je odnos hraniva 12:10:18.
Ne treba zaboraviti ni prihranjivanje useva. Prihranjivanje se vrsi u dva navrata. Prvi put pocetkom cvetanja, a drugi put u vreme zametanje plodova. Dovoljno je 40-50 kilograma cistog azota po hektaru. Pozeljno je i prskanje magnezijum-sulfatom. Prska se u dva navrata, kada se prihranjuje.
krastavacNavodnjavanje
Biljka se zaliva u vreme cvetanja i zametanja ploda, sa 20-25 litara vode po kvadratnom metru. Zaliva se jednom nedeljno, rano ujutro, da bi se izbegle ozegotine na liscu.

Oprasivanje
Na svaki hektar ravnomerno treba rasporediti pet kosnica sa jacim drustvima pcela. Ako je vreme suvise toplo, kosnice se   zasene. Iznose se u vreme cvetanja.

Zetva
Seme je zrelo kada se odvoji od mesnatog dela i plod poprimi zutu ili narandzastu boju. Posebnim masinama seme se odvaja od ploda. Nakon vadjenja stavi se 5-8 dana u posebnim posudama, plasticnim vrecama ili prikolicama. Tu fermentira, a zatim se pere i susi na suncu ili toplom vazduhu, najbolje je lagano rotirajucem bubnju, a odozdo struji topao vazduh. Rotiranje bubnja ima ulogu poliranja semena, koje treba da bude cvrsto i glatko. Temperatura vazduha ne sme biti visa od 37 stepeni, odnosno 43 stepena kada se seme prosusuje.

This entry was posted in Gajenje povrća, Sadnja povrća, Đubrenje povrća and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gajenje krastavaca

  1. dejan says:

    interesuje me cime treba tretirati kornisone da bih ih sacuvao do kraja berbe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>